Ongegeneerd egoïstisch

De term egoïsme heeft geen al te beste reputatie. Egoïstisch zijn, voor jezelf kiezen, is slecht en daar doe je anderen mee tekort, lijkt de heersende opvatting. Ik zie het anders.

Ik wil een lans breken voor meer egoïsme. Het zou ons allemaal goed doen om wat minder met de mensen en de wereld om ons heen bezig te zijn en om iets vaker, net als een paard, met oogkleppen op rond te lopen. Door die kleppen kun je je lekker ongegeneerd met je eigen zaken bezighouden.

En dan bedoel ik niet: fuck de wereld en iedereen kan de boom in. Zeker niet. Wel zou ik zeggen: keer eens wat vaker terug naar binnen. Laat de buitenwereld wat vervagen, zoals je doet met de diafragma-functie op je camera, en richt het blikveld scherp en helder op je eigen leven. Het is tenslotte jouw feestje.

Waar was jij ook alweer mee bezig?
Wat ben je aan het doen? 
Is dit echt wat je wilt?
Hoe voel je je eigenlijk?
Is dit waar je voor hebt getekend?

In deze soms krankzinnige wereld lijkt de grens tussen hoofd- en bijzaken soms onvindbaar. Wat overblijft is één grote brij aan dingen die vrijwel onophoudelijk je aandacht vragen. Maar als alles wat er gebeurt en alle input die tot je komt ongemerkt als hoofdzaak worden aangemerkt, kunnen we als mens wel ophouden.

Een beetje meer focus doet ons goed.

De negatieve connotatie die aan het woord egoïsme kleeft, mag wel weg. Het is tijd voor een andere definitie. Je bent geen slecht mens als je je eigen welzijn op nummer één zet, net zoals je niet pas een goed mens bent als je een groot deel van de tijd bezig bent met het geluk en het welbevinden van de ander.

Egoïsme is af en toe gewoon een heel goed idee. Soms zelfs broodnodig. Lijfsbehoud noemen we dat.

//

Fotocredits: pexels.com

//

Reageer

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd. *

Gerelateerde artikelen