Het experiment der experimenten

Met de sigaret al tussen de lippen stond ik inwendig te soebatten. De paniek gierde door mijn lichaam. “Ga je dit doen? Echt?”

Ik was gestopt met roken. Van alle eerdere pogingen om te stoppen viel deze me het zwaarst. Op enig moment trof ik mezelf zachtjes met mijn hoofd tegen de muur bonkend aan. De wanhoop was echt.

Deze keer had ik het in de vorm van een experiment gegoten. Dit kende een paar spelregels: de komende 6 weken rook je niet. In die periode mag je alles, maar dan ook alles, inzetten wat maar nodig is om bij die sigaret weg te blijven. Je mag alles, behalve roken. Dat is simpelweg geen optie.

Na eerdere minder succesvolle pogingen, was ik nu goed beslagen ten ijs gekomen. Mentaal had ik me gewapend met veel kennis en inzichtelijke informatie. Verder had ik een uitgebreid buffet aan afleidingen en alternatieven samengesteld waar ik vrijelijk uit mocht kiezen.

Ook had ik met mezelf de volgende afspraak gemaakt: na deze 6 weken maak je de stand van zaken op. Als dan blijkt dat je toch wilt doorgaan met paffen, dan ben je vrij om daarvoor te kiezen. Dat gaf enorm veel lucht. Broodnodig, want de junkie raakt in de stress van de gedachte dat ie zijn drugs noooooit meer zal krijgen.

Die ene keer dreigde het serieus mis te gaan. Ik was toen 5 weken op weg. Goddank had ik de tegenwoordigheid van geest om met mezelf in onderhandeling te gaan. Ik sloot een deal. Als ik werkelijk wilde roken, dan mocht dat. Op één voorwaarde. Dat ik 30 minuten wachtte met opsteken. Daarna zou ik het opnieuw bekijken.

Dat bleek mijn redding. In dat half uur was de tornado overgegaan in een lichte hoosbui. Ik had afleiding gezocht door een stuk te gaan lopen en flink diep in- en uit te ademen. Daarmee was de nood afgezwakt tot hanteerbare proporties.

Inmiddels is het acht maanden geleden dat ik mijn laatste sigaret rookte. Het bleek een ongelooflijk leerzaam proces. Ik kan er een boek over schrijven. Bij wijze van dan. Het was in ieder geval een opstapje naar iets. Daarover later meer.

* * * * * *

Zalig kerstfeest, allemaal!

* * * * * *

Een reactie

Reageer

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd. *

Gerelateerde artikelen