December – een maand als iedere andere

Er was alle reden tot vreugde. Ik had net een groot project afgerond, waar vele uren in waren gaan zitten en dat het een en ander aan offers had gevraagd. Zoals altijd had ik uitgekeken naar de tijd na de klus. Even baden in vrijheid. Een zee aan ruimte, waarin alles kan en mag.

Op de eerste vrije avond met vrienden ging het gesprek over wie, wat, waar met sint, kerst en oudjaar. Toen ik de ochtend erop wakker werd was mijn uitgelaten jeehaa-ik-ben-vrij-stemming verdwenen en was er een onbestemd gevoel voor in de plaats gekomen. Zwaar en drukkend als bij naderend onheil.

Langzaam drong het tot me door: het was weer december.

Crap.

Sinds jaar en dag hangt er een deken van vrees over deze tijd van het jaar. In deze toch al zo duistere maand waarin iedereen druk lijkt te zijn met ‘hoezee, wat gaan we weer fijn samenzijn met elkaar’, voel je je zonder partner en gezin al snel een beetje een sneuneus. Nergens voor nodig natuurlijk, al moet je aardig stevig in je schoenen staan om je niet van de wijs te laten brengen door het plaatje dat ons door reclames en billboards non-stop wordt opgedrongen.

Verwonderd constateerde ik dat mijn stemming in een tijdsbestek van 24 uur was omgeslagen van uitgelaten in droef. En dat enkel en alleen door de lading die zo’n maand als december in de loop der tijd had gekregen. Correctie: de lading die ik zelf aan deze maand had toegedicht.

Stop, ho. Dat kon toch niet waar zijn? Ik vroeg mezelf af: als ik was komen bovendrijven in de maand juni of september, hoe zou ik me dan nu voelen en vooral, wat zou ik dan nu aan het doen zijn? Tja, dan wist ik het wel. Ik had een waslijst aan dingen waar ik me op verheugde. Pinggg, light bulb moment.

Tijd om hier korte metten mee te maken dus. Om er voor eens en voor altijd mee af te rekenen. Ik besloot om december tegemoet te treden als ware het een maand als iedere andere. En het werkt. Nu ga ik weer met goede zin door het leven. Ik bruis van de plannen en inspiratie. En dat in f*cking december.

 

* * * * * * *

P.S. vanaf vandaag, 24 december 2018, plaats ik hier dagelijks een stukje. En dat 30 dagen lang. Minstens. Omdat ik van schrijven houd. Omdat ik meer wil schrijven. Maar vooral omdat ik deze knots van een stok achter de deur nodig heb. Leuk als je meeleest.

* * * * * * *

2 reacties

  1. Altijd fijn , iets van je te lezen, zo open en herkenbaar en inderdaad, geef er zelf vorm aan en je hebt een fijne december !

Reageer

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd. *

Gerelateerde artikelen