Is het een volle JA?

“If it isn’t a clear yes, then it’s a clear no.” Alleen al het lezen hiervan geeft me een gevoel van bevrijding. Van lucht en ruimte.

Als eeuwig dubbende weegschaal vind ik deze stelling van Greg McKeown in zijn boek ‘Essentialism’ ontzettend behulpzaam. Het helpt me om op koers te blijven. Of eigenlijk vooral om me minder te laten afleiden.

Want afgeleid worden we. Aan één stuk door. In deze tijden van social media en technologische vooruitgang moet je je als mens dapper een weg banen door de wirwar van aandachtvragers.

Met een half oog scroll je door je tijdlijn op Facebook, intussen zie je wat mails binnenkomen die om een reactie vragen en in je ooghoek verschijnt een melding dat het jouw beurt is om WordFeud te spelen.

Mij maakt het onrustig. Aan het eind van weer zo’n dag heb ik het idee dat de tijd is omgevlogen zonder dat ik nou bijster productief ben geweest. Als er iets is dat ik veel om me heen hoor dan is het wel dat mensen voortdurend druk ervaren. Druk van een tekort aan tijd en van het gevoel te worden geleefd.

Niet zo vreemd.

Gaandeweg is het normaal geworden om altijd bereikbaar te zijn. Dat schept verwachtingen. En dat geeft druk. Sociale druk. Tijdsdruk. Druk van je eigen geweten. Als je niet oppast ga je gebukt onder schuldgevoelens en een gevoel van tekortschieten van krankzinnige omvang.

Maar weet je, uiteindelijk doe je maar één iemand tekort. Jezelf.

Ik doe dingen graag met aandacht. Dat lukt niet als ik die te veel moet uitspreiden. Het moet dus anders. Even wat dingen tegen het licht houden.

In het klein ben ik er al mee aan het spelen. Door wat vaker ’s ochtends mijn telefoon op stil te zetten. Door pas na de middag op WhatsApp te kijken en mijn mail te checken. Zo blijft de ochtend in elk geval van mij. Maar er valt nog veel meer winst te behalen.

Wat me steeds helderder wordt is dit: Als ik mijn tijd en energie blijf verkwisten aan triviale zaken, wordt mijn boek nooit geschreven. En dat kan ik niet aan mezelf verantwoorden.

Tijd om terug te keren naar de essentie. Eens kijken wat dat gaat brengen.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd. *

Gerelateerde artikelen